Problemes de salut dental més comuns

Els hàbits dentals saludables permeten tenir una boca sense cap classe d’inconvenients, com la periodontitis. Precisament, una correcta higiene bucodental és fonamental per evitar qualsevol patologia que no solament pugui afectar la salut del pacient, sinó també la seva estètica. Sobrellevar qualsevol classe de patologia bucodental pot significar una reducció notable de la qualitat de vida del pacient, per la qual cosa, és significatiu que s’instaurin programes de prevenció des de l’estat a partir d’una edat escolar primària.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assevera que entre el 60-90% dels nens en edat escolar pateixen de càries dental i gairebé el 100% dels adults. A causa que la càries dental és una de les problemàtiques més comunes que sofreix la població a nivell mundial, saber quins són les maneres de prevenir-les pot ser un gran avantatge davant aquesta problemàtica.

Prevenció de la càries dental

L’OMS informa que les càries dentals poden prevenir-se mantenint una baixa concentració de fluorur en la cavitat bucal. D’aquesta manera, es pot evitar una gran quantitat de malalties periodontales greus, la qual cosa pot desembocar en la pèrdua de dents. Els principals factors que mantenen la salut periodontal són:

  • Una correcta higiene bucal.

  • Alimentació saludable.

  • Evitar el consum d’alcohol i el tabac.

En aquest sentit, és vàlid aclarir que una higiene bucal correcta, de manera diària, assegura un estat de salut òptim i una millora substancial de la qualitat de vida. D’altra banda, l’alimentació haurà de ser saludable, evitant el consum d’aliments processats, els quals són alts en sucres i provoquen la deterioració dental incipient. Així mateix, evitar el consum d’alcohol i tabac, assegura mantenir una boca lliure de problemes i dolències, disminuint el percentatge de patir càncer bucal.

En definitiva, és important destacar el rol que compleix la salut bucodental en l’organisme humà, doncs és un dels òrgans més importants i la seva afecció pot comportar grans inconvenients per a la qualitat de vida en general de l’individu.

Patologies més habituals

Si no es duu a terme una correcta higiene, es mantenen hàbits pocs saludables i no es visita periòdicament a l’odontòleg, és factible patir de qualsevol de les següents patologies:

  • Càries dental.

  • Pèrdua de peces dentarias.

  • Gingivitis.

  • Càncer bucal.

  • Infeccions fúngiques o víriques o bacterianes.

Finalment, és important esmentar que si es conserva una vida saludable, una correcta higiene i a més es vas agafar a l’odontòleg, les possibilitats de patir problemes bucals disminueixen notablement. En aquest sentit, educar als nens, des dels seus primers anys de vida sobre les cures d’higiene bucodental, és imprescindible perquè tinguin hàbits saludables durant totes les etapes de la seva vida.

Aquesta entrada ha esta publicada en Salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.